Rusia ar putea intra în incapacitate de plată în urma sancțiunilor fără precedent impuse asupra sa în urma invadării Ucrainei, a declarat directorul Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva.
Cu toate acestea, un astfel de scenariu nu ar urma să declanșeze o criză financiară globală, a declarat șefa FMI, citată de Reuters.
Georgieva a declarat, într-un interviu acordat postului TV CBS, că sancțiunile impuse de Statele Unite și alte state occidentale au deja un impact „sever” asupra economiei ruse și vor declanșa o recesiune profundă anul acesta în Rusia.
Războiul și sancțiunile ar avea, de asemenea, efecte negative semnificative și asupra țărilor vecine Rusiei, care depind de aprovizionarea cu energie din această țară, a mai spus Georgieva.
Sancțiunile vor limita, de asemenea, capacitatea Rusiei de a-și accesa resursele financiare și de a-și achita datoriile externe, ceea ce înseamnă că intrarea Moscovei în incapacitate de plată nu mai este considerată „improbabilă”, a adăugat oficialul.
Întrebată dacă o astfel de situație ar putea declanșa o criză financiară în întreaga lume, ea a spus: „Deocamdată, nu”.
Expunerea totală a băncilor pe piața din Rusia se ridică la aproximativ 120 de miliarde de dolari, o sumă care, deși nu este nesemnificativă, „nu este relevantă din punct de vedere sistemic”, a spus ea.
Întrebată dacă Rusia ar putea accesa fondurile de urgență de 1,4 miliarde de dolari aprobate de FMI pentru Ucraina în cazul în care Moscova câștigă războiul și instalează un nou Guvern la Kiev, Georgieva a spus că fondurile sunt într-un cont special accesibil doar Guvernului ucrainean.
Un oficial FMI a spus ulterior că Georgieva s-a referit la „Guvernul recunoscut internațional al Ucrainei”.
Anul trecut, FMI a blocat accesul talibanilor la fondurile destinate Afganistanului, după ce aceștia au preluat controlul asupra țării. La acea vreme, Fondul a invocat lipsa de claritate cu privire la recunoașterea de către comunitatea internațională a noii conduceri a țării.
Georgieva a declarat săptămâna trecută că FMI își va reduce previziunile privind creșterea economică mondială la 4,4% în 2022, ca urmare a războiului. Cu toate acestea, ea a adaăugat că evoluția generală a economiei a rămas una pozitivă.